V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 19. prosince 2012

Konec světa - začátek nového

Bravo, lépe shrnout všechny ty "smysly a nesmysly" kolem pátečního konce světa bych asi neuměl...
Konec světa
Autor: Ivan Hoffman

Nic nenasvědčuje tomu, že by v pátek měl zaniknout svět. Končí pravda kalendář jihoamerických indiánů, ale podle všech ostatních kalendářů přijde po pátku sobota, pak neděle a tak dále.
I Mayové mimochodem počítají s tím, že s koncem jednoho kalendáře přijde další časový cyklus a o konci světa mluví ve smyslu konce třináctého baktunu, který se z jejich pohledu vůbec nepovedl. Potkal je vpád Španělů, systematické ničení jejich kultury, ale také epidemie evropských nemocí. Nyní věří, že končí něco špatného a bude lépe, což stojí za zamyšlení.
I bez znalosti mayského kalendáře evidujeme, že se lidstvo potýká s řadou vážných problémů a některé jsou existenční. Cítíme, že se něco musí změnit, proto tolik lidí slyší na katastrofické scénáře a spiklenecké teorie. Končí svět, jak jej známe, neboť systém vyčerpal své možnosti. Dorazili jsme na konec slepé uličky a už nějakou dobu přešlapujeme na místě. Nakonec si budeme muset přiznat, že se vývoj zastavil, i když zběsile stále něco vyvíjíme.
Možná se tím koncem světa myslí procitnutí, vykročení z bludného kruhu. Neprocitneme-li zrovna v pátek, stane se tak určitě historicky brzy. V předstihu, tedy klidně už dnes bychom měli v rámci konce starého světa místo marného bilancování užitečně plánovat.
Podobně jako indiáni se nezdržovat špatným, které končí, ale raději vyhlížet dobré, které přichází. A je-li konec světa jeho optimistickým novým začátkem, pak nemá logiku strávit pátek v protiatomovém krytu, jak to údajně řada lidí plánuje v sousedním Německu. Přiměřenější bude zvolit po vzoru některých Moravanů vinný sklípek. Konec a začátek světa se ale nakonec stejně může odehrát pouze v lidském srdci.

Žádné komentáře:

Okomentovat