V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

čtvrtek 14. března 2013

Exekuční tragédie

Exekuční tragédie
Autor: Ivan Hoffman

Chtělo by se říct, že ubylo-li meziročně vyhlášených exekucí o 13%, je to dobrá zpráva. Jenomže v roce 2012 soudy exekucí nařídily 820 tisíc, což je stále naprostá katastrofa. I vzhledem k tomu, že průměrná výše vymáhaného dluhu činí 85 tisíc korun, což určitě není bagatelní částka.
Z pohledu exekutorů je podstatné, že se u nás zvyšuje podíl ukončených exekucí na úroveň běžnou v západní Evropě. Exekutoři v tom spatřují svou schopnost efektivně zajišťovat vymahatelnost práva. Problém s exekucemi ale není jen v přinucení dlužníka, aby zaplatil věřiteli. Podstatnější je to, co exekuci předchází.
Lidí, kteří nejsou schopni platit dluhy je podezřele moc. Částečně je to dáno neodolatelnou touhou mít i to, na co nemám, neboť to mají druzí, což svědčí o dlužníkově slabosti a někdy i hlouposti. Nezanedbatelnou roli ale hraje i záludnost věřitelů, kteří přímo vnucují půjčky či věci na dluh se záměrem dostat dlužníka k soudu a pak ho vyždímat v exekuci. Co na první pohled vypadá jako dlužníkovo svobodně zvolené riziko, je při bližším pohledu tolerování záludné manipulace, které se dopouští lichvář věřitel.
U vědomí spousty lidských tragédií, které se skrývají za statisíci exekucí, je dobré si uvědomit, že nejde o jev, který je normální a tudíž s ním nemůžeme nic udělat. Právní rámec půjčování na úrok, tedy lichvy, je věcí společenského konsensu. Shodneme-li se, že jde o nepravost, právníci postaví lichvu mimo zákon a půjčky s exekucemi zmizí ze dne na den jako pára nad hrncem. Ale chceme to? Jsou lidé, co raději v exekuci přijdou o střechu nad hlavou, než by se smířili s ostudou, že nemají to, čím se chlubí soused. Což je největší tragédie.

Žádné komentáře:

Okomentovat