V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

čtvrtek 27. června 2013

Boj o moc

Boj o moc
Autor: Ivan Hoffman

To, co v těchto dnech předvádějí politici, nemá nic společného se správou věcí veřejných anebo službou občanům. V přímém přenosu sledujeme boj o moc. Prezident se v rámci pravomocí, které mu dává ústava, snaží připravit vládu Petra Nečase o moc v demisi.
A koalice se netají rozhodnutím dostat se co nejrychleji zpět k moci. Občané pak mají na výběr, zda držet palce prezidentovi, aby s vládou zametl, anebo fandit koaličním poslancům, aby si to od prezidenta nenechali líbit. Důležité je říct, že v tomto sporu neexistuje jediná pravda a svou logiku má jak postoj poslanců, tak postup prezidenta.
Pokud jde o prezidenta, plní své předvolební sliby, což je u politiků jev zcela výjimečný a hodný následování. Koaliční poslanci pak zatlačeni do kouta přerušili mnohaleté vzájemné okopávání kotníků a vzácně se semkli proti společnému nepříteli Zemanovi. Na předčasné volby nemají peníze ani preference, protože nemají výsledky a přicházejí o kmotry sponzory. Nebojují o nějakou demokracii či ústavní zvyklosti, bojují o holý politický život. A to je právě na věci vzrušující a divácky atraktivní.
Boj o moc mezi prezidentem a koaličními poslanci bude velice vyrovnaný. Koalice má zatím většinovou podporu médií, prezident se opírá o většinovou podporu občanů. Jakmile prezident jmenuje vládu, koalice jí chce obratem, aniž by čekala na její programové prohlášení, vyslovit nedůvěru. Což bude ústavně stejně nezvyklé, jako když prezident ignoruje 101 podpisů.
Prezidentova reakce bude reakcí na svévoli poslanců, kteří nedbají ducha ústavy… A takto to může pokračovat až do řádných voleb. Ještě že rvačka politiků o moc nemá valný vliv na chod státu anebo lidské životy.

Žádné komentáře:

Okomentovat