V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 7. března 2014

Zemanův rok

Zemanův rok
Autor: Ivan Hoffman

Když před rokem Miloš Zeman vystřídal na pražském hradě Václava Klause, sliboval, že bude ve funkci aktivní, činorodý a svůj. Za to, že se tomuto slibu snažil dostát, byl pak často pranýřován. Zemanovým politickým a novinářským kritikům, vesměs obdivovatelům jeho prezidentského protikandidáta, připadlo, že je aktivní až moc. Rozepisovali se o hrozbě prezidentského systému, strachovali se o demokracii a vyskytly se i obavy o svobodu slova.
Vliv prezidenta na politický systém ovšem nijak zásadní není, a po volbách znatelně zeslábl. Stav demokracie se nezměnil a to ani k horšímu, ani k lepšímu. Přesvědčivou ilustrací svobody slova jsou pak sarkastické a nepřátelské výpady na prezidentovu adresu, které následně Miloš Zeman s gustem glosuje.
Po roce v prezidentském úřadě lze o Zemanovi říct, že je prezidentem standardním. Pokud se zpočátku více vymezoval vůči politikům, vyplynulo to z politické krize, kterou nezpůsobil, nicméně v rámci jejího řešení měl ústavou předepsanou roli. Té se zhostil s rozmyslem a důstojně, byť to tak na první pohled nemuselo být zřejmé každému. Imidž Miloše Zemana stojí na jisté nedbalosti. Ani jako prezident se nevzdal bonmotů, jež provázejí celou jeho politickou kariéru a svá vystoupení zásadně pronáší spatra. Zeman ovšem neříká nic, co by nechtěl slyšet, ví, o co mu jde, ve svých postojích je stálý a prakticky nedělá politické chyby.
Jako prezident je Miloš Zeman čitelný, předvídatelný a také spolehlivý. Je méně kreativní, než se čekalo, ale to je dáno jak mantinely prezidentské funkce, tak i nadhledem, který přichází s věkem. Nemá cenu přát prezidentovi do příštích let hodně originálních nápadů. Přejme mu zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat